Itä-Suomen Maistuva maaseutu -tunnustukset jaettiin

Pohjois-Karjalasta Maistuva maaseutu -yritykseksi on valittu Lihhoo Lieksasta -yritysryhmä. Lihhoo Lieksasta on kolmen lieksalaisen lihantuottajan yritysporukka, jossa hyvällä yhteistyöllä on saavutettu sekä paikallista että valtakunnallista näkyvyyttä sekä markkinaosuuden kasvua. Mukana yhteistyössä on Perinnetalo Isäntärenki, Tapiola Highland ja Palviaisen tila. Palviaisen tila kuuluu myös Karelia à la carte -verkostoon.Tilojen lammas-, ylämaannauta- ja mangalitzasiantuotanto on ekologista ja eettistä. Laiduntavat eläimet hoitavat myös maaseutumaisemaa. Lieksan keskustassa on tilojen yhteinen paikallispuoti, jossa on myynnissä myös monien muiden tuottajien tuotteita. Yleisöäänestyksessä kehuttiin puodin monipuolista lähiruokavalikoimaa ja erinomaista palvelua.

PBG on vuoden 2023 Maistuva maaseutuyritys Pohjois-Savossa. PBG on monialainen yritys, joka on päämäärätietoisesti kehittänyt toimintaansa. Palvelutarjontaan kuuluvat erilaisten juhlien järjestely- ja cateringtoiminta asiakkaan tarpeen mukaisesti. Lisäksi yritys tuottaa erilaisia koulutus- ja kehittämispalveluja. Yritys on ollut aktiivisesti mukana kehittämässä kylätoimintaa Muuruvedellä eri yritysten, muiden kylätoimijoiden ja kehittämishankkeiden kanssa. Yrityksen toimintaperiaatteisiin kuuluu hyvät ja laadukkaat lähellä tuotetut raaka-aineet. Yritys on ollut aktiivisesti mukana myös European Region of Gastronomy verkostossa. Lisäksi yritys on lähtenyt mukaan Taste Savo verkostoon.

Kainuun Maistuva Maaseutu 2023 palkittava on Männikkölän tila, jossa puurretaan, että alueen toimijat saisivat lähilihaa. Männikkölän tila on saanut tuotteensa ravintoloiden a la carte- listoille ja saanut kysynnän kasvamaan ympärivuotiseksi. Tila kehittää ja innovoi tuotteita, ja on mukana myös Rekotuotteiden jakelussa. Hiiden Torppa, jonka alla toiminta pyörii, kantoi myös ison työpanoksen Suomen luonnonpäivänä Hiidenportissa järjestetyssä Club for Fiven konsertissa yhteistyössä Sotkamon kunnan ja Metsähallituksen kanssa. Yleisömäärä oli hurjat 1000 ihmistä. Kioski- ja info toiminta Hiidenportin lähtöpisteellä loppukeväästä alkutalveen on hieno osoitus paikallisen yrittäjän innovoinnista ja palveluhalukkuudesta. Kioskin tuotteistus pohjautuu itsetehtyihin leipomuksiin, jossa oma kyyttö on pääosassa niin pitsoissa kuin piirakoissa. Haluamme myös Kainuun Maistuva Maaseutu -palkinnon myötä nostaa lähellä tuotettua alkuperäiskarjan naudanlihaa esille.

Maistuva maaseutu on yrityksille annettava tunnustuspalkinto, jonka Maa- ja kotitalousnaiset lanseerasi Suomi 100 -juhlavuonna. Maakunnittain myönnettävällä palkinnolla nostetaan yleensä joka toinen vuosi esille maaseudun upeita makuja, raaka-aineita, ruokayrityksiä ja ruoka-aarteita. Suomalainen maaseutu tuottajineen ja yrityksineen tarjoaa laadukkaita raaka-aineita ja elintarvikkeita niin teollisuudelle, kaupalle kuin kuluttajillekin. Kajaanissa pidettävän maaseutumatkailuseminaarin vuoksi Itä-Suomen MKN yrityspalvelut myönsi omiin maakuntiinsa tämän tunnustuksen myös tänä vuonna 2023.

Lisätiedot:

Marjatta Pikkarainen
toiminnanjohtaja
Itä-Suomen Maa- ja kotitalousnaiset MKN
puh. 044 320 1585
[email protected]
[email protected]