Pohjois-Karjalassa on käynnissä Mylly-toimialaselvitys

Pohjois-Karjalan viljatoimiala on muutoksen edessä, kun Liperin Mylly Oy ei rakenna uutta myllyä kesäkuussa palaneen tilalle. Mylly oli ruokamaakunta Pohjois-Karjalalle tärkeä. Liperin Mylly osti leipä- ja rehuviljaa noin 7 milj. kg vuodessa. Liperin Myllyn jauhojen ja luomurehun markkinat olivat koko maan kattavat. Mylly välitti myös rehuviljaa eteenpäin. Nyt pelkona on viljelyn yksipuolistuminen. Lisäksi maakunnassamme yli 40 % elintarvikeyrityksistä on leipomoita, jotka ovat perinteisesti käyttäneet paikallisia jauhoja, mikä on ollut myös leipomoiden kilpailuvaltti markkinoinnissa. Nyt jauhoja joudutaan ”rahtaamaan” satojen kilometrien päästä. Olisi tärkeää, että koko vilja-alan elintarvikeketju olisi omassa maakunnassamme.

Pohjois-Karjalaan on perustettu Mylly-työryhmä, jossa on mukana laajasti alueen elintarvike- ja maatalousalan toimijoita mm. MTK Pohjois-Karjalasta, Joensuun seudun maaseututoimesta, Keski-Karjalan ja Pielisen Karjalan maaseutupalveluista, ProAgria Itä-Suomesta / Maa- ja kotitalousnaisista, Savo-Karjalan Luomuyhdistyksestä, Lukelta, ELY-keskuksesta, Riverian ja Itä-Suomen yliopiston Elli-hankkeesta sekä yrityksistä. Mylly-työryhmän tehtävänä on ohjata vilja-alan toimialaselvityksen laadintaa ja antaa asiantuntemuksensa selvitykseen. Mylly-selvityksessä selvitetään nykyinen maakunnan tuotanto- ja jatkojalostuskapasiteetti, miten hoidetaan jatkossa viljakauppa, olisiko maakunnassamme mahdollista investoida uuteen myllyyn ja siiloihin, millaista yhteistyötä voidaan tehdä maakunnan ulkopuolisten viljan ostajien ja jatkojalostajien kanssa, millaisia mahdollisuuksia viljan vientikauppa voisi tarjota ja miten tilojen välistä viljakauppaa voidaan edistää. Selvitys on ennen kaikkea mahdollisuus verkostojen rakentamiseen.

  • Tällä hetkellä on käynnissä kysely- ja haastattelukierros, joka kohdistuu asiantuntijoihin, viljelijöihin ja jatkojalostajiin. Kannattaa olla yhteydessä, jos haluaa verkostoitua yhteismarkkinoinnissa tai -jatkojalostuksessa, toteaa yritysasiantuntija Johanna Rinnekari ProAgria Itä-Suomen MKN Yrityspalveluista.

Mylly-toimialaselvitys valmistuu tammikuussa 2021. Aiheeseen liittyvä webinaari järjestetään ke 17. helmikuuta 2021 klo 12.

Mylly-toimialaselvitys toteutetaan Vastuullista proteiinia pöytään -hankkeessa, jota rahoittaa Pohjois-Karjalan ELY-keskus ja Euroopan maaseuturahasto. Hanketta hallinnoi ProAgria Itä-Suomi.

Lisätiedot:

Johanna Rinnekari, yritysasiantuntija, hankevastaava

Vastuullista proteiinia pöytään -hanke

ProAgria Itä-Suomi, Itä-Suomen Maa- ja kotitalousnaiset

p. 040 301 2441, [email protected]