Saimaan alueesta Euroopan ruokapääkaupunki 2024 – Karelia à la carte yhteistyössä mukana

Saimaan alueen eli Etelä-Savon, Etelä-Karjalan ja Pohjois-Karjalan saama European Region of Gastronomy -tunnustus julkistettiin torstaina 12.1. Juvalla. Paikalle oli saapunut arvonimen myöntävän Institute of Gastronomy, Arts, Culture and Tourism -järjestön presidentti Diane Dodd.

Dodd on hyvin innoissaan Saimaan alueen mahdollisuuksista, sillä Saimaa-ilmiö on vahva brändi.

– Tämä on palkinto siitä, että eri alat on koottu yhteen ratkomaan alueen ongelmia. Tunnustus tulee tuomaan teille valtavasti uusia matkailijoita. Teidän on nyt mahdollista ratkaista, millaisia matkailijoita haluatte, Dodd sanoi puheessaan.

Hän nosti esiin etenkin milleniaalit, jotka haluavat matkailla vastuullisesti ja arvostavat laadukkaita paikallisia elämyksiä.

Saimaan alueelle halutaan kestävää matkailua, joka kunnioittaa luontoa ja sen antimia. Itä-Suomen omaleimaiseen ruokaperinteeseen kuuluvat erilaiset piirakat, riista ja kala, erityisesti Puruveden muikku. Metsien jalokiviä ovat mustikka, puolukka ja kanttarelli.

Hankejohtaja Sari Kaasisen mukaan ruokapääkaupunkivuoden tärkein tehtävä on paketoida ruoka, kulttuuri ja matkailu uudella tavalla.

– Rakennamme hanketta niin, että pystymme vastaanottamaan paljon uusia matkailijoita. Kun ihmiset tulevat tänne, niin se ei ole heille pettymys, vaan jotain aivan uutta ja ainutlaatuista.

Kyse on ennen kaikkea ainutlaatuisten elämysten tarjoamisesta. – Vaikkapa siitä, että istut marjamättäällä ja syöt puolukan, Kaasinen kuvaa.

Etelä-Savon ja Pohjois-Karjalan maakuntajohtajat korostivat seremoniassa, että ruokapääkaupunkivuosi on uusi alku Itä-Suomen matkailulle.

Ensin ulkomaiset matkailijat vei korona, sitten venäläisten tulo rajan yli päättyi Venäjän hyökkäyssodan vuoksi.

– Nyt meidän on rakennettava parempaa yhteistyötä niiden maiden kanssa, jotka uskovat demokratiaan. Mikä meitä yhdistää? Tietenkin ruoka. Ruoka, jonka perässä matkustaa. Ruoka, josta puhua, sanoi Pohjois-Karjalan maakuntajohtaja Markus Hirvonen.

Etelä-Savon maakuntajohtaja Pentti Mäkisen mielestä ruokapääkaupunkivuoden titteli sopii Saimaan alueelle jopa paremmin kuin kulttuuripääkaupunkivuosi. Ruoka on Itä-Suomen ydinosaamista.

– Olen varma, että täytämme kaikki odotukset, Mäkinen sanoo.

Ruokapääkaupunkivuoden budjetti on kuusi miljoonaa euroa. Mäkinen uskoo, että Saimaan alueen saama taloudellinen hyöty kertyy useiden vuosien kuluessa.

– Ei voida sanoa, että raha tulisi takaisin ensi vuonna. Mutta jos saamme kymmeniä miljoonia 5–10 vuoden kuluessa, niin onhan se merkittävä lisä meidän nykyiseen matkailutaseeseen.

European Region of Gastronomy -tunnustusta on myönnetty vuodesta 2016 lähtien yhdelle tai useammalle eurooppalaiselle alueelle kerrallaan.

Pohjoismaisista kaupungeista arvonimen ovat aiemmin saaneet Aarhus ja Keski-Tanskan alue vuonna 2017, Kuopio vuonna 2020 sekä Norjan Trondheim-Trøndelag, joka on tämän vuoden ruokapääkaupunki.

Ruokapääkaupunkivuotta rahoittavat Etelä-Savon, Etelä-Karjalan ja Pohjois-Karjalan maakuntaliitot, maakuntien suurimmat kaupungit ja kauppakamarit, sekä Lake Saimaa ry ja Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamk.

(Lähde: Yle / Maria Bonnor)

Saimaan alueen Karelia à la carte, D.O. Saimaa ja Saimaa GeoPark -verkostot laatu- ja alkuperämerkkeineen ovat vahvasti mukana Saimaa European Region of Gastronomy 2024 -kehittämistyössä. ERG Saimaa ruokalähetteinä toimii mm. Majatalo Puukarin Pysäkin Anni Korhonen ja Taipalsaaren Wanhan Kunnantuvan Ulla Liukkonen, jotka ovat myös Karelia a la carte -verkoston valiokunnan jäseniä. Anni on myös Itä-Suomen Maa- ja kotitalousnaisten puheenjohtaja. Onnea arvokkaaseen työhön!

Tervetuloa Saimaa European Region of Gastronomyn Pyöreään pöytään tiistaina 7.2.2023 klo 12- 14.30 Utran Uittotuvalle, Uittopäälliköntie 2 Joensuu.

Tule mukaan ideoimaan aiheita Saimaa European Region of Gastronomy 2024 -juhlavuodelle! Kutsumme koolle alueemme kaikki ruoka-, kulttuuri- ja matkailualan toimijat. Alkutuottajat, jalostajat, kahvila- ja ravintolayrittäjät, kulttuurin, taiteen ja luovien alojen toimijat, festivaali – ja tapahtumatoimijat, järjestötoimijat, kyläyhdistykset ja kuntien edustajat - tule kuulemaan, mitä European Region of Gastronomy 2024 tunnustus meille ja aluelleemme merkitsee! Millaisia makuja sinä haluaisit juhlavuodessa maistaa? Millaista ohjelmaa juhlavuodessa haluaisit kokea?

Mitä haluaisit olla itse mukana toteuttamassa? Kaikille avoimet Pyöreät pöydät kutsuvat sinut ja ystäväsi mukaan ideoimaan unelmien juhlavuotta.

Ilmoittaudu mukaan pe 27.1. mennessä: https://www.tastesaimaa.fi/pyorea-poyta

Kuvat: Taste Saimaa & Anna-Katri Hänninen