Hyvää Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta!

Hyvää Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta!

Tänä vuonna voimme juhlistaa joulua Pohjois-Karjalan viljatuoteperheen tuotteilla! Pohjois-Karjalan viljatuoteperheen tunnistaa Kukkilinnusta. Kukkilintu on karjalainen onnen, rakkauden ja valon symboli. Kukki-tuotteiden vilja kasvaa puhtaassa pohjoiskarjalaisessa järvi- ja vaaramaisemassa. Korkealaatuinen vilja jalostetaan perinteikkäässä yli 70 vuotta vanhassa Saarion Myllyssä Kiteen meijerin rannassa.

Kukki -viljatuoteperhe saatiin kauppoihin juuri parhaimpana joulumyyntisesonkina. Hienosti tuotteita on ostettu lahjaksi ja joulupöytään!

Kokonaisista ohrasuurimoista saa herkullisen joulupuuron todella helpolla tavalla. Ja ennen kaikkea ohra on todellista lähiruokaa! Seuraavassa lempiohjeeni:

Ohrauunipuuro
2 dl Kukki ohrasuurimoita
1 tl suolaa
1 l maitoa
½ rkl voita
Voitele uunivuoka reilusti. Mittaa vuoan pohjalle ohrasuurimot ja suola. Kaada päälle maito. Kypsennä puuroa 175 asteisessa uunissa alimmalla tasolla noin 2 tuntia. Puuroa ei tarvitse sekoittaa lainkaan kypsymisen aikana. Tarjoa puuro maidon, kiisselin, marjojen tai mehukeiton kanssa.

Karjalanpiirakat jouluun on nyt myös mahdollista leipoa paikallisista Kukki-viljatuoteperheen ruisjauhoista ja ohrasuurimoista! Ruisjauhoista voi valita joko karkean luomuruisjauhon tai hienojakoisemman tavanomaisen ruisjauhon.

Karjalanpiirakat
Kuoritaikina:
1½ dl vettä
3/4 tl suolaa
3½ dl Kukki ruisjauhoja
½ dl vehnäjauhoja
Täyte:
2 dl vettä
2 dl Kukki kokonaisia ohrasuurimoita
1,5 l maitoa
1 tl suolaa
Voiteluun: Sulatettua voita.
Valmista ensin täyte:
Sekoita kiehuvaan veteen ohra ja keitä 10 minuuttia.Lisää maito ja anna puuron kiehua hiljalleen noin 50 minuuttia välillä pohjaa pitkin sekoittaen. Jätä täyte hautumaan kannen alle 10 minuutiksi.Mausta valmis puuro suolalla ja jäähdytä se.
Karjalanpiirakoiden valmistaminen:
Sekoita kylmään veteen suola ja jauhot puuhaarukalla. Vaivaa taikina sileäksi ja kiinteäksi. Leivo pötköksi ja jaa se paloihin. Kaulitse palat piirakkapulikalla ohuiksi soikeiksi kuoriksi. Täytä kuoret mahdollisimman pian, jotta ne eivät tartu kiinni toisiinsa.
Ota kuoret leivinpöydälle, levitä lusikallinen täytettä kuoren keskelle ja jätä kuoren reunoilta noin 1 cm tyhjää tilaa. Käännä vastakkaiset reunat täytteen päälle ja rypytä piirakat etusormilla.
Paista piirakoita 275-300°C lämmössä noin 15 minuuttia.
Voitele karjalanpiirakat sulatetulla voilla. Lado kuumat piirakat kulhoon päällekkäin ja peitä leivinpaperilla ja liinalla. Tarjoile munavoin kanssa. Perinteisen karjalanpiirakan juhlavuutta voi lisätä laittamalla päälle myös esim. marinoituja savumuikkuja tai lohta ja tilliä.

Herkullista Joulun aikaa!

Karelia à la carte – Rakkaudella!

Johanna Rinnekari
Koordinaattori, Karelia à la carte -verkosto
Yritysasiantuntija
MKN Itä-Suomi / ProAgria Itä-Suomi ry

Hyvää Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta!