Kesä – Makuelämysten juhlaa!

Kesä – Makuelämysten juhlaa!

Upea, todellinen makuelämysten kesä alkaa olla takanapäin. Grillillä on tirissyt herkulliset pihvit, kuhat, ahvenet, juustot, sienet ja vastapoimitut kesäkurpitsat, tomaatit, sipulit, maissit sekä perunat. Patikkaretkillä avotulilla ja trangialla on valmistunut proteiinipitoiset härkäpapukeitot, hernepihvit ja letut, joita on nautittu marjojen kera. Kasviksista olen loihtinut maukkaita keittoja, joita olen maustanut viljellyillä yrteillä ja villiyrteillä. Meidän lähiluonto tarjoaa niin paljon ihan ilmasta ruokaa: nokkosia, poimulehtiä, maitohorsmaa, koivunlehtiä, sieniä, marjoja.

Tänä kesänä oivalsin, että minulle merkitsee niin paljon se, että voin tuottaa ihmisille iloa herkullisella ruualla yhdessä syöden. Kokkailinkin myös muutamassa kesätapahtumassa mm. Liperin mökkiläisten tapahtumassa Liplatuksessa Saariston rannassa. Liperin kunnan ja Liperin Leipäpäivän järjestämässä tapahtumassa vieraili noin 450 mökkiläistä. Tarjosimme perunamuikkuwokkia, Viherkasteen salaattia, Tuoteankkurin 4-sortin relissiä, Rantapirtin ruisleipää ja Kontiomehun mustaherukkamehua. Vaihdoimme perinteisen rantakalan wokkiruokaan, mistä tuli paljon kiitosta. Myös rantatapahtumien ruoka voi muuttua ajassa ja huomioida nykyiset makutottumukset kunnioittaen perinteitä ja hyödyntäen paikallisia raaka-aineita. Heinäkuun lopussa Liperin Kesätoritapahtumassa paistelin muurinpohjalettuja, joita tarjosimme mansikoiden ja kermavaahdon kera. Tätä yhdessä tekemisen ja yhdessä syömisen iloa on jälleen tarjolla ensi viikonloppuna Silva Metsänäyttelyssä. Meillä Itä-Suomen Maa- ja kotitalousnaisilla on tapahtumassa ravintola, jossa on tarjolla itäsuomalaisia perinneleivonnaisia: muikkukukkosia, rönttösiä ja karjalanpiirakoita. Vastuullista proteiinia -menu koostuu perunahärkäpapuwokista, hernepihveistä, vihersalaatista, sienisalaatista ja härkäpapurieskasta härkäpapulevitteen kera. Liperin Leipäpäivä on sitten vuorossa syyskuun viimeisenä lauantaina, jolloin Liperin kk:n koulukeskus on pullollaan sadonkorjuun antimia, leipää ja käden taitoja.
Sadonkorjuu on nyt parhaimmillaan. Kuivasta ja viileästä kesästä huolimatta satotaso näyttää olevan ihan kohtuullinen. Vaan minulle niin tärkeästä härkäpavusta ei ennakkoarvioiden mukaan ole tulossa hyvää satoa, mutta onneksi härkäpapua on varastoissa, jotta pääsemme jatkamaan härkäpavun tunnettavuuden edistämistä. Onneksi ruista saadaan nyt ennätysmäärin, mistä pohjoiskarjalaiset leipomot ja me ruisleivän ystävät olemme kiitollisia. Kuivuus on haitannut monella paikkakunnalla tuorevihannesten kasvua ja pienentänyt satoa tiloilla, joissa ei ole kastelumahdollisuutta. Kaupoilla on ajoittain ollut vaikeuksia saada mm. kukka- ja parsakaalia. Alkukesän suotuisten säiden ansiosta mustaherukan marjakoko on hyvä ja marjat ovat makeita. Lakkaa ja puolukkaa on metsistä löytynyt runsaasti, mutta mustikan sato on vaihdellut hyvinkin paljon. Vaan onneksi korkealaatuisia pensasmustikoita ja viljeltyä vadelmaa on saatavilla! Sienet ovat nousset hitaasti, vaan onhan tässä vielä syksyä jäljellä.

Hyvää sadonkorjuun aikaa! 😊

Johanna Rinnekari

Koordinaattori, Karelia à la carte -verkosto

Yritysasiantuntija, ProAgria Pohjois-Karjalan Maa- ja kotitalousnaiset

Kesä – Makuelämysten juhlaa!