Kevät keikkuen tuli… avoimena uuteen!

Kevät keikkuen tuli… avoimena uuteen!

Minulle karjalaisuus yhdistyy kevääseen. Joka kevät, kun meillä Kainuussa tiedän lehtipuiden pysyvän vielä pitkään paljaina, alan autossa hyräillä Karjalan kunnailla -laulua. Mitä uljaampi ja tummempi korpi on kohdalla, sen lujempaa laulan. Kevättä ja Karjalaa on minulle jo vuosikymmenet yhdistänyt se odotus, että pian pääsee taas pienelle kesälomalle lapsuusmaisemiin, Etelä-Karjalaan, Lemille.

Karjala kuului itselläni lapsuuteen ja nuoruuteen. Tuolloin kevät merkitsi kesän odotusta, ja kesät tiesivät kirkonkylän kasvatille aina maisemien vaihtumista, ja kesäni olivat vasikoiden juottamista, heinätyötä, kärpäsjahtia tuvassa, 100-vuotiasta aittaa nukkumapaikkana, matonpesua, pullanleivontaa, pienen kylän yhteisöllisyyttä ja uintireissuja serkkujen kanssa.

Itselleni niinä kesinä kasvoi syvä arvostus ruoantuottajia kohtaan. Kullanneeko aika muistot, mutta nämä työtkin sujuivat usein jutustellen (toki karannutta karjaa jahdatessa oli huumori kaukana). Radio soi paljon taustalla. Nyt kun kauempaa vuosien perästä katselen, oliko siinäkin jotakin karjalaista?

Juuristani johtuen olen iloinen siitä, että Karelia à la carte -verkosto on tänä keväänä ottanut pari uutta askelta. Ensimmäinen eteläkarjalainen yritys – Ullan Bistro – on nyt mukana verkostossa, ja sen emäntä, arvostettu keittiömestari Ulla Liukkonen myös verkoston valiokunnassa. Myös Aholafarm Haminasta on mukana, liittyen yrittäjän suvun ja lapsuuden kosketuspintaan kaakkoisrajaan ja luovutettuun Karjalaan. ”Kun tädille mentiin kylään, ruokaa oli runsaasti ja se oli aina hyvää, itse tehtyä tietenkin ja aina siellä otettiin iloisesti vastaan muutenkin.” Tämä karjalaisuuden ydin on kulkenut esikuvana yrityksen nykyiseen asiakaspalveluun.

Uudistumisen idut mietittiin jo vuonna -18, kun Kulku-hanketta rakennettiin ja sen avulla Via Karelia -tietä entistä tunnetummaksi ruoka- ja kulttuurimatkailun reitiksi. Kiitos Soile Lehtinen, kiitos Johanna Rinnekari ja sittemmin myös Anna Rinteinen ja Sanna Lento-Kemppi tästä avauksesta ja sen eteen tehdystä työstä!

Vuoden -19 alusta olen saanut olla toiminnanjohtajana Itä-Suomen Maa- ja kotitalousnaisissa, siis myös Pohjois-Karjalassa. Olen päässyt seuraamaan tätä verkostoa ja sen valiokuntaa Pohjois-Karjalassa, äärettömän ylpeänä tästä ”helmestä”. Karjalaisuus on yksi verkoston arvoista, ja sen osana mainitaan myös karjalaisuuteen kuuluva avoimuus uuteen. Juuri tämän arvon äärellä on nyt tänä keväänä oltu.

Kiitos kaikille mukana oleville yrityksille, ja tervetuloa jatkossakin myös uudet jäsenet karjalaisuutta vaalimaan!

Marjatta Pikkarainen
toiminnanjohtaja
Itä-Suomen Maa- ja kotitalousnaiset, ProAgria Itä-Suomi

Kevät keikkuen tuli… avoimena uuteen!