Peruna on taas trendikäs

Peruna on taas trendikäs

Huomasin yllättäen olevani taas trendikäs – perunan kasvatus on vihdoinkin in. Tätä odotellessa olemme kasvattaneet itse ruokaperunamme yli 30 vuotta. Olen aina tykännyt perunasta ja sen hyvästä mausta. Se on kuin tauti ihmisessä: kevät koittaa ja on lähdettävä ostamaan perunan siemenet, idätettävä ne ja ”istutettava” peruna. Niin, perunahan todella istutetaan – ei sitä heitellä mielivaltaisesti vakoon. Ja ah, miten helppoa sen kasvatus on, ei tarvitse kastella, eikä hirveästi kitkeäkään. Mullata peruna toki pitää juhannuksen tietämillä. Monia lajikkeita olemme ehtineet kokeilla. Timo on oiva varhaisperunalajike, joka sietää myös kylmää, joten se saadaan maahan jo toukokuussa meidänkin leveysasteella ja siitä n. 8 – 9 viikkoa, kun saamme herkutella uudella perunalla suoraan pellolta pöytään. Tällä hetkellä talviperunalajikkeemme on Mozart, joka on hyvä yleisperuna. Tämä kaikki on lapsuudenkodissa opittua ja pitäähän siihen olla myös ripaus intohimoa.

Peruna on taas trendikäs

“Parasta koko hommassa on se, että tiedän, mitä syön – todellista lähiruokaa ilman lisäaineita.”

Parasta koko hommassa on se, että tiedän, mitä syön – todellista lähiruokaa ilman lisäaineita. Kesä huipentuu ensimmäisiin uusiin perunoihin omasta maasta. Lisukkeeksi vaikkapa voita ja silliä. Oman maan perunat ovat aivan jotakin muuta kuin kaupasta ostetut. Peruna on monipuolinen ja terveellinen syötävä. Se on lisäksi edullinen, ekologinen, ravitseva ja ympäristöystävällinen sekä gluteeniton. Peruna ei myöskään lihota. Sata grammaa keitettyä perunaa sisältää energiaa 76 kilokaloria ja rasvaa vain 0,2 g.

En voi olla ylistämättä joululahjaksi saamaani Peruna-kirjaa. Se on täynnä ihastuttavia perunareseptejä, joista olen jo aika montaa kokeillut. Miltäs kuulostavat perunankuorisipsit tai perunakahvikakku? Minun perunalempiruokani on kuitenkin lapsuudenkodista tuttu pohjoiskarjalainen perunalaatikko: perunaa, sipulia, sianlihaa, suolaa ja vettä ja sen annetaan hautua uunissa. Kaikessa yksinkertaisuudessaan terveellinen ja maittava ruoka ja erityisesti se maistuu talven pakkaspäivinä. Perunasta saa niin monipuolisia ruokia, että siihen ei pääse kyllästymään.

Peruna on myös ruokien halpa raaka-aine ja sitä saa lähes kaikista kaupoista ympäri vuoden puhumattakaan tilojen suoramyynnistä ja lähiruokapiireistä. Suomessa kasvatetaan paljon perunaa, joten melkein kaikki voivat ostaa lähiruokaa. Lähellä tuotetun perunan ympäristövaikutukset, vesi- ja hiilijalanjälki, ovat huomattavasti pienemmät verrattuna riisiin ja pastaan. Esimerkiksi riisin vesijalanjälki on yli kahdeksankertainen ja hiilijalanjälki yli kuusinkertainen perunaan verrattuna. Kannattaa myös tutkia peruna-lajikkeita, koska eri lajikkeet sopivat erilaisiin käyttötarkoituksiin.

Rakkaudesta perunaan

Anne Mujunen
Varapuheenjohtaja / Karelia à la carte -valiokunta